/ БТА
Нова базирана в Прага интернет радиостанция е започнала да излъчва новини, информация и музика, съобразени с ежедневните проблеми на около 300 000 украински бежанци, които са пристигнали в Чехия от началото на руската военна атака срещу Украйна.

В студио в сърцето на чешката столица ветерани от работата в радиото се трудят заедно с абсолютни начинаещи, за да предоставят на бежанците това, което трябва да знаят, за да се установят възможно най-безпроблемно в нова държава. Сред десетимата служители има хора, които са избягали от Украйна през последните седмици и такива, които от години живеят в чужбина. Без значение кои са, общата им цел е да помогнат на сънародниците си и на родината си, изправени пред свирепата руска инвазия.

Наталия Чурикова, опитна журналистка от базираното в Прага Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", каза, че не е могла да откаже предложението да стане главен редактор на медията. "Това беше за моя народ. За хората, които наистина се нуждаят от помощ, които наистина се нуждаят от подкрепа, нещо, което да им помогне да започнат нов живот или да го продължат тук, след като са преживели много лоши неща, докато са се опитвали да избягат от Украйна", каза Чурикова.

Служителката София Татомир е една от напусналите, за да избягат от войната. Тя е на 22 години и е от град Калуш в западната част на Украйна. Украинката чертаела планове да се премести в друг град в Украйна, когато една сутрин ѝ се обадил неин приятел: "София, войната току що започна". Родителите ѝ и големият ѝ брат избрали да останат у дома, но те искали тя да отиде при леля си в Прага. "Стана внезапно", каза тя. Качила се сама в автобус в Чернивци и 28 часа по-късно пристигнала в чешката столица  - град, който никога не била посещавала. "Вече след като се бях качила, спомням си моментът, когато плачех и се опитвах да си купя билет и не можех да обясня какъв билет ми трябва. Беше много трудно", каза тя.

Татомир работела като графична дизайнерка и певица в Украйна, след като се дипломирала като издател и медиен редактор. Част от обучението ѝ в университета било как се работи в радиостанция. За нейна изненада братът на леля ѝ открил обявление за позиции в нова украинска радиостанция. Тя каза, че ѝ било необходимо "известно време", за да разбере, "че не всички могат да са фронтовата линия на войната и всеки трябва да прави, това, което той или тя умее да прави най-добре". "Така поддържам духа си: Че се занимавам с моята професия, че правя това, което умея да правя най-добре и че това е най-добрият начин, по който мога да помогна на нашия народ, да помогна на Украйна", каза тя.

В безопасност в Прага, тя все още не може да осмисли инвазията на родината си. "Ужасно е", каза тя. "Все още не мога да открия логично обяснение за това, което те правят и защо го правят. В 21 век, война? Защо? Ние бяхме мирна държава".

Друга водеща, Маргарита Голобродска, работела като копирайърка за софтуерна компания, когато получила обаждане от Чурикова, с която се познавала от стаж в Радио "Свободна Европа". "Преди мислех, че тези, които стават рано, за да са готови за работа от 6 часа сутринта, са луди, но сега аз правя точно това и съм напълно щастлива.", каза Голобродска. "Винаги съм искала да правя това, да помагам на страната си, въпреки че живея толкова далече".

В продължение на 12 часа всеки делничен ден - и 11 часа през уикендите - Радио "Украйна" излъчва украинска и западна музика и на всеки 15 минути съобщава новини от Украйна и Чехия, заедно с информация за бежанци. В това се включват подробности къде те могат да се сдобият от местните власти с документи, от които се нуждаят, как да си намерят работа или да получат медицинско обслужване, или как да намерят места за децата си в училищата. Също така децата могат да слушат украински приказки.

Родом от град Николаев в южната част на Украйна, Голобродска живее в Чехия от осем и половина години. След инвазията тя пътувала до Западна Украйна, за да се срещне с майка си и 9-годишната си сестра и да ги откара на сигурно място. В Прага тя ги направила част от предаването си. "Моята майка например ми каза, че би искала да чуе какво не бива да прави тук. Например, че не може да паркира колата където си поиска, както в Украйна", каза тя.

"Бохемия медия", която е оператор на няколко радио станции в Чехия, е дала идеята за стартиране на "Радио Украйна". Тя предоставила студио и служителите ѝ си сътрудничили с украинското посолство, местната украинска общност и други, за да направят идеята реалност в рамките на само три седмици. Тя покрива и заплатите.

Лукаш Надворник, директорът на проекта, каза, че планът е станцията да остане в ефир, докато от нея има нужда. Основната задача засега е колкото се може повече потенциални слушатели да могат да разберат, че тя съществува. Една от тях е София Медведева. Двадесет и три годишната уеб дизайнерка не можеше да сдържи сълзите си, докато говореше за неотдавнашното си пътуване с кола заедно с майка си и по-малкия си брат от Николаев до Краков, Полша. Но в Прага тя се събрала с годеника си и "Радио Украйна" ѝ помогнало да се адаптира към новия живот. "Толкова съм удивена, че имам шанс да слушам украинска музика, когато не съм в родината си. Чувствам, че не съм сама", каза тя. Единствената ѝ препоръка е да бъде поканен психолог, който да "посъветва украинските бежанци как да се борят срещу синдрома на оцелелия и как да се борят срещу депресията". (БТА) (Владимир Арангелов)
БТА