Япония осъди новия ракетен тест на Северна Корея
Япония осъди новия ракетен тест на Северна Корея / БГНЕС, архив

Япония осъди поредното изстрелване на балистична ракета от страна на Северна Корея. Южнокорейското отбранително министерство тази сутрин засече ново изпитание на такъв снаряд, изстрелян от подводница.

„Това е очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, което трябва да бъде решително и жестоко осъдено”, заяви японският премиер Шизнзо Абе, цитиран от ТАСС.

Японците са установили, че изстреляният снаряд не е могъл да стигне до техните териториални води. Повече детайли относно изстрелването не са известни.

Северна Корея изстреля неуспешно балистична ракета от подводница

Предишният подобен тест на тоталитарната страна беше на 23 април и беше определен като „отварящ очите успех” от лидера й Ким Чен Ун, който тогава използва случая да заяви, че Пхенян е способен на удар срещу Сеул или САЩ, когато пожелае.

Новото изстрелване идва дни след налагането на американски икономически санкции срещу Ким Чен Ун и десетки негови приближени политици, което Северна Корея официално възприе като "открито обявяване на война".

Международни мерки срещу диктатурата в Пхенян бяха наложени от Съвета за сигурност на ООН след като от началото на годината затворената за света страна увеличи тестовете на различни балистични ракети, а през януари осъществи и контролно взривяване на атомно оръжие.

Източник: БГНЕС