Крал Чарлз Трети
Крал Чарлз Трети / БГНЕС
Новият британски крал Чарлз Трети и съпругата му Камила ще направят първите си държавни посещения в чужбина във Франция и Германия в края на този месец, предаде Франс прес, като се позова на Бъкингамския дворец.

Той съобщи днес, че кралската двойка ще бъде последователно във Франция от 26 до 29 март и в Германия от 29 до 31 март.
74-годишният Чарлз Трети се възкачи на британския престол след кончината на своята майка, кралица Елизабет Втора, на 8 септември миналата година.

Като престолонаследник той вече е направил 34 официални посещения във Франция и 28 в Германия.
Сега Чарлз избра именно тези страни, които заедно с Обединеното кралство са големите европейски сили, за първата си чуждестранна обиколка като крал.

Предстоящата в края на март визита "ще ознаменува отношенията на Великобритания с Франция и Германия, отбелязвайки нашата история, култура и общи ценности", пише в комюникето на Бъкингамския дворец. Тя ще бъде доминирана от екологични въпроси - приоритет за британския крал още от времето, когато бе престолонаследник.

Решението на британския крал да посети първо Франция и Германия "също е важен европейски жест", изрази задоволство германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 г. (по Гринуич) в съответствие с резултата от референдума на 23 юни 2016 г.
Първата държавна визита на чуждестранен лидер в страната при новия крал Чарлз Трети бе на президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса през ноември.
Николай Станоев/БТА