/ БТА
За първи път в Швейцария бе използвана т. нар капсула за асистирано самоубийство Sarco. Няколко души са арестувани, съобщиха властите в Швейцария във вторник, разказва CNN.

капсула
БТА

Капсулата е била разположена в гора в Мерцхаузен, разказват от полицията. Започнати са наказателни производства срещу няколко души за "подпомагане и подстрекаване към самоубийство", съобщиха още от полицията. Не се дават повече подробности за задържаните.

капсула
БТА

Ето и какво представлява капсулата: „Sarco“ е херметична капсула с футуристичен външен вид. Поставеният човек в капсулата затваря капака и му се задават автоматични въпроси като например кой е, къде се намира и дали знае какво се случва. Човекът натиска специален бутон, за да се задейства изпускане на азотен газ вътре, намалявайки количеството кислород до смъртоносни нива. 

капсула
БТА


Количеството кислород пада от 21% до 0,05% за по-малко от 30 секунди. Човекът вътре бързо губи съзнание, преди да почине в рамките на около пет минути. Единствената такса, която човекът заплаща е 18 швейцарски франка за азота.

Уредът е плод на въображението на Филип Ницке, австралийски лекар, популярен с работата си върху асистираните самоубийства. 

Започнати са наказателни производства срещу няколко души за "подпомагане и подстрекаване към самоубийство".

Починалата жена е 64-годишна американка, която е страдала от тежко увредена имунна система, съобщиха от компанията The Last Resort, която стои зад противоречивата капсула 

Съпрезидентът Флориан Уилет е сред четиримата задържани. Уилет е единственият, който е присъствал, когато жената е сложила край на живота си.

Уилет описва смъртта като „мирна, бърза и достойна“, в изявление, публикувано от The Last Resort.

Швейцария е като магнит за привържениците на асистираното самоубийство поради това, че е законно там.

Противоречивата капсула предизвика значително медийно внимание и дискусии сред властите. Според законодателството в Швейцария е позволено асистираното самоубийство, ако човекът сам извърши смъртоносния акт.

Елизабет Бауме-Шнайдер, швейцарският министър, отговарящ за здравеопазването обяви, че капсулата не отговаря на изискванията на закона за безопасност и че използването на азот в нея не е законно.

Припомняме, че през юли стана ясно, че Капсула за асистирано самоубийство може да бъде използвана за първи път „много скоро“, като това бе съобщено от организацията The Last Resort („Последна грижа“), която я промотира.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN, БТА, France 24