/ БТА
Еманюел Макрон беше подложен на критики във връзка с проектозакона, който ще позволи асистирано самоубийство за някои неизлечимо болни пациенти. Негативната реакция дойде от страна на медицински работници, политически опоненти и Католическата църква.

Макрон заяви, че законопроектът ще включва "строги условия" за разрешаване на хората сами да си инжектират смъртоносно вещество или да призоват това да направи роднина или медицински работник, ако са неспособни.

Този ход идва, след като миналата седмица парламентът на Франция записа правото на аборт в конституцията.

Министър-председателят Габриел Атал написа в X, че законопроектът ще бъде представен на френския парламент на 27 май.

Няколко групи на здравните работници обаче обявиха своето "недоумение, гняв и тъга" от плана.

Макрон с голямо насилие обяви една система, която е далеч от нуждите на пациентите и ежедневната реалност на здравните работници, което може да има сериозни последици за отношенията в сферата на палиативните грижи ", се казва в съвместно изявление на асоциациите за палиативни грижи, за подкрепа при ракови заболявания и за специализирани медицински сестри.

Обвинявайки правителството, че с плана се цели спестяване на средства, те заявиха, че по-големи средства за палиативни грижи, а не за асистирано самоубийство, ще изпълнят исканията на пациентите за "достойна смърт".

Политическите опоненти обвиниха Макрон, че е поставил акцент върху дебатите за абортите и асистираната смърт, за да отклони вниманието от кампанията на партията си за изборите за Европейски парламент на 9 юни.

"Покупателната способност, сигурността и имиграцията са притесненията на френската общественост", заяви Лоран Жакобели, говорител на крайнодясното Национално обединение, което в момента води в социологическите проучвания.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС