Първанов даде рамо на Бокова за шеф на ЮНЕСКО
Първанов даде рамо на Бокова за шеф на ЮНЕСКО / cнимка: Sofia Photo Agency
Държавният глава Георги Първанов представи официално кандидатурата на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. Това се случи в Атина по време на среща на президентите от Югоизточна Европа, на която те обсъдиха сътрудничеството си в сферата на културата. Първанов изрази надежда, че колегите му от региона ще подкрепят нашето предложение за шеф на организацията. В края на май правителството взе решение посланикът ни във Франция да се включи в борбата за поста директор на ЮНЕСКО.

Мандатът на сегашния председател на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура изтича през есента на 2009. Според коментатори кандидатурите на държави от нашия регион за поста почти нямат шансове. Въпреки това президентът Първанов увери участниците в срещата, че с качествата, които притежава, Бокова би могла да помогне за положителното развитие на организацията. По-късно призна и че Ирина Бокова вече е получила подкрепа от някои от държавите-участнички във форума.

В Атина държавният глава предложи още да бъде създадена регионална лятна академия, по подобие на инициативата „Съхрани българското”, само че с участието на младежи от цяла Югоизточна Европа, които да се грижат за опазването на културното наследство в региона – да участват в разкопки или да почистват паметници на културата.

„Наред с икономическото развитие, трябва да се помисли и за образованието и възпитанието на младежта”, посъветва Първанов колегите си от Югоизточна Европа.

Седем президенти от региона се събраха в гръцката столица за участие в срещата на върха, сред тях сръбският Борис Тадич, черногорският Филип Вуянович, хърватският Стипе Месич.

Единственият държавен глава, който не пристигна в Атина е македонският Бранко Цървенковски. Гръцките власти отказаха да дадат разрешение за кацане на неговия самолет на летището в Атина. Обиден от предложението да ползва друг транспорт или самолет не на македонска авиокомпания, Цървенковски отказа да участва в срещата. В основата на минискандала стои спорът между двете държави за името „Македония”.