Путин връчва грамоти на градовете-герои
Путин връчва грамоти на градовете-герои / cнимкa: БГНЕС

В последния си работен ден на поста руски президент Владимир Путин ще изпълни почетната мисия да връчи грамоти на градовете-герои.

Преди месец и половина организационният комитет "Победа", в чиито задължения влиза организирането на мероприятия, свързани с годишнините от Великата отечествена война, утвърди четири кандидатури за това звание, което бе учредено преди две години. Това са люлката на Северния флот град Полярний, Луга, Ростов на Дон и Туапсе.

Федералният закон "за почетното звание на Руската федерация "Град на воинска слава", подписан от Путин през декември 2006 г., продължи прекъснатата традиция при разпадането на СССР да бъдат награждавани заслужили селища със званието "Град-герой". Реализирането му трябва да даде нов стимул във възпитанието у руснаците на гордост за героичната история на родината, за славните бойни и трудови традиции на народа и въоръжените сили.

В "Градовете на воинска слава" се издигат табели с герба на града и текста на президентския указ за присвояване на званието, провеждат се публични мероприятия и празнични салюти на 23 февруари - Деня на защитника на Родината, на 9-ти май - Деня на Победата, и на празника на града.