Руският президент Владимир Путин разпореди днес прекратяване на огъня по цялата линия на бойно съприкосновение между страните в Украйна от 12:00 часа московско време на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари, предаде ТАСС.

Путин: Готов съм за диалог, ако Киев приеме новите териториални реалности

"Предвид призива на Негово светейшество патриарх Кирил, възлагам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе режим на прекратяване на огъня по цялата линия на бойно съприкосновение между страните в Украйна от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари", се казва в документа, предоставен от пресслужбата.

"Тъй като в районите на бойните действия живеят много православни граждани, призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им даде възможност да присъстват на службите на Бъдни вечер и на Рождество Христово", посочва още президентът.

Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк определи като лицемерие обявеното от руска страна прекратяване на огъня в Украйна по случай православната Коледа и обвини Москва, че иска да спечели време, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Русия трябва да напусне окупираните територии и само тогава ще има "временно примирие". "Спестете си лицемерието", написа Подоляк в "Туитър".

В отделно прессъобщение Подоляк осъди нареденото от руският президент Путин прекратяване на огъня като "чисто пропаганден жест".

По-рано днес патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова днес да бъде обявено коледно примирие в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на Руската православна църква (РПЦ).

Русия посреща Рождество Христово на 7 януари в съответствие със стария Юлиански календар.

"Аз, Кирил, Патриарх на Москва и на цяла Русия, се обръщам към всички страни, въвлечени в междуособния конфликт, с призив да спрат огъня и да спазват рождественско примирие от 12:00 на 6 януари до 24:00 на 7 януари, за да може православните хора да посетят богослуженията на Бъдни вечер и в деня на Рождество Христово", заяви предстоятелят на РПЦ.
Петя Гергова/БТА