/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин подписа закон, наказващ с тежки присъди и затвор призивите за действия срещу сигурността на страната, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато в Русия се потискат всички гласове, които са против войната в Украйна.

Съгласно новия закон, публикуван днес на портала с текстове, подписани от Путин, публичните призиви за действия срещу сигурността на Руската федерация вече ще се наказват със от две до четири години затвор. Съответната присъда може да бъде увеличена до пет години затвор при обръщения, излъчени от медиите, и до седем години, ако са отправени от организирана група.

Руският президент подписа и закон, който затяга ограниченията, наложени на хората и организациите, квалифицирани като "чуждестранни агенти" - статут, използван за потискане на критиките към Кремъл.

Друга мярка предвижда присъда до 20 години затвор за всеки руски гражданин, който участва в чуждестранен конфликт, който противоречи на интересите на Русия. Този закон приравнява преминаването на страната на врага по време на военни действия с държавна измяна, съобщи ТАСС. Член 275 от руския Наказателен кодекс се допълва с отговорност за участие на руски гражданин във въоръжен конфликт или военни действия на територията на чужда държава с цел, противоречаща на интересите на Руската федерация.

"Под преминаване на страната на врага се разбира участие на лице в състава на пряко противопоставяща се на Руската федерация чужда държава, международна или чуждестранна организация,  във въоръжен конфликт, военни действия или други действия с използване на оръжие и военна техника", пише в текста.

Наказания се предвиждат също за хора, които предоставят финансова, материална, техническа, консултантска или друга помощ на чужда държава, международна или чуждестранна организация, или техни представители в дейности, насочени срещу сигурността на Русия.

Руският президент подписа също закон, предвиждащ глоби или дори присъди до седем години затвор за всеки, който знае държавна тайна и отиде в чужбина без предварително разрешение.

Тези текстове са част от набор от разпоредби, одобрени през последните седмици от руския парламент. Липсваше само подписът на президента, за да влязат те в сила.

От началото на инвазията в Украйна на 24 февруари руските власти засилиха репресиите срещу критичните гласове, блокирайки независими медии и социални мрежи. По закон вече подлежи на наказание и всяка форма на критика, която опетнява имиджа на армията.

Няколко руснаци, сред които опозиционерите Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза, но и обикновени граждани, вече бяха хвърлени в ареста по такива обвинения в очакване на процес.

Московският общински съветник Алексей Горинов беше осъден на седем години затвор миналата седмица, защото осъдил руската инвазия в Украйна, отбелязва АФП.
БТА