Путин: Олимпиадата в Сочи изненада неприятно критиците на Русия
Путин: Олимпиадата в Сочи изненада неприятно критиците на Русия / Guliver/Getty Images

Олимпийските игри в Сочи "откриха душата на Русия" за света и изненадаха неприятно критиците на страната домакин, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

След като Русия се нареди на първо място по брой на медали от олимпиадата и избегна сериозни проблеми за сигурността по време на състезанието, Путин заяви, че градивните критики на Международния олимпийски комитет са помогнали за успешното провеждане на игрите в Сочи.

По думите му обаче е имало други критици, чиито упреци са били мотивирани от "съперническата борба в международната политика, може би дори геополитиката".

"Те използваха олимпийския проект, за да постигнат свои собствени цели в областта на антируската пропаганда", каза той в Сочи в интервю за държавната телевизия.

Според него "когато се появи силен съперник - в случая Русия, някои стават тревожни, някои не харесват това, някои се страхуват от това, като не разбират колко дълбоко се е променило руското общество".

Преди олимпиадата имаше заплахи за атентати, недоволство от руския закон против хомосексуалната пропаганда, твърдения за корупция, оплаквания от високите разходи за пътуването до Сочи и коментари за набързо построените хотели, припомня БТА. След началото на игрите критиките намаляха.

"Олимпиадата беше много важна за нас, защото според мен тя отвори не само вратата на Русия, а и душата на Русия, душата на нашата страна, така че хората погледнаха и видяха, че няма от какво да се страхуват", заяви Путин.