/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган определиха "Турски поток" като исторически проект. Двамата откриха днес официално газопровода в Истанбул.

БГНЕС


"Искам да благодаря за политическата воля на Турция, която предпочете националния интерес пред други варианти", заяви руският президент.

Путин отбеляза, че сътрудничеството между Русия и Турция вече дава ползотворни резултати. Той определи "Турски поток" като уникален проект. По думите му този газопровод ще даде положително влияние не само върху Турция, но и за ползвателите на природен газ в Европа.

Борисов се нареди до Ердоган, Путин и Вучич за старта на „Турски поток“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Путин изтъкна, че "Турски поток" е построен по иновативна технология. Той посочи, че по дъното на Черно море са се полагали по 6 км тръби на ден. Руският президент благодари на турския си колега, че е проявил политическа воля и е отстоявал турските интереси.

БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи "Турски поток" като уникален проект от енергийна гледна точка за Турция, от който ще се възползва и целият регион. По думите му от газопровода ще се възползват над 53 млн. европейски потребители.

Той отчете, че руско-турското сътрудничество е на повече от 500 години, а сега "Турски поток" ще бъде символ на новото време". "Турция и Русия дават пример за сътрудничество", изтъкна той.

Ердоган благодари още на Путин, че е нарекъл проекта "Турски поток".

БГНЕС

Проектът "Турски поток" свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на "Турски поток" е 930 км през Черно море - от Анапа в Русия до Къйъкьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море.
БТА