/ БГНЕС
Мнозинството е загрижено, че войната на Русия в Украйна ще застраши националната сигурност на САЩ
Според ново проучване на CNN, проведено от агенция SSRS, повечето американци се противопоставят на това Конгресът да разреши допълнително финансиране за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия, а обществеността е разделена по въпроса дали САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат на Киев.
 
 

САЩ с нова помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара


Като цяло 55% казват, че САЩ не трябва да разширява финансирането за подкрепа на Украйна, срещу 45%, които казват, че Конгресът трябва да разреши такова финансиране. 51% смятат, че щатите вече са направили достатъчно, за да помогнат на Украйна, а 48% - че трябва да направят повече. Проучване, проведено в първите дни на руската инвазия в края на февруари 2022 г., показа, че 62% смятат, че САЩ е трябвало да направят повече.

Партийното разделение се е увеличило и от времето на това допитване, като повечето демократи и републиканци вече са на противоположни позиции по въпросите за ролята на САЩ в Украйна.

Мнозинството, но не всички (68%) от тези, които казват, че САЩ трябва да направят повече в подкрепа на Украйна, подкрепят допълнителното финансиране, както и 23% от тези, които казват, че САЩ вече са направили достатъчно.

Когато са запитани конкретно за видовете помощ, които САЩ биха могли да предоставят на Украйна, се наблюдава по-широка подкрепа за помощ при събирането на разузнавателна информация (63%) и военно обучение (53%), отколкото за предоставяне на оръжие (43%), като същевременно много слабо се подкрепя участието на американски военни сили в бойни операции (17%).
 
Повечето американци, които смятат, че САЩ трябва да правят повече в подкрепа на Украйна, подкрепят предоставянето на помощ за събиране на разузнавателна информация (75%), военно обучение (68%) и оръжия (60%), докато сред тези, които смятат, че САЩ вече са направили достатъчно, само събирането на разузнавателна информация получава подкрепата на мнозинството (52%).

Мнозинството от американците изразяват загриженост, че войната на Русия в Украйна ще застраши националната сигурност на САЩ (56%), но това е значително по-малко от февруари 2022 г. (тогава 72% са били загрижени за заплахите за сигурността на САЩ).

Проучването на CNN е проведено от SSRS от 1 до 31 юли сред случайна национална извадка от 1279 пълнолетни лица, анкетирани по пощата.
БГНЕС