Протоколен гаф забави визитата на Калфин в Татарстан
Протоколен гаф забави визитата на Калфин в Татарстан / netinfo

Протоколен гаф на руското Министерство на външните работи забави с два часа началото на визитата на министъра на външните работи Ивайло Калфин в Република Татарстан. За първи път на български външен министър беше издадена бордна карта на несъществуващ билет, за да може той и придружаващата го делегация да се качи на правителствения самолет на България.

На летището министър Ивайло Калфин и делегацията, която го придружава по време на визитата му в Москва и Казан, получиха бордни карти за пътуване в икономична класа с правителствения самолет на България. След щателна проверка на цялата делегация на България обаче се оказа, че самолетът отново не може да излети за Казан. Този път причината беше подаръкът, който Ивайло Калфин бе приготвил за президента на Татарстан – меч, който е точно копие на този на хан Кубрат. След дълго процедурно уточнение оръжието беше предадено на пилота и самолетът все пак излетя за Татарстан.

С двучасово закъснение българският външен министър стисна ръката на президента на Татарстан и каза, че има много конкретни идеи за икономическо сътрудничество между София и Казан – в отрасли като нефтохимията и самолетостроенето.

Ивайло Калфин съобщи, че от следващата година България ще има свои търговски представител в Казан.

По-рано днес в самия край на визитата си в Москва даде интервю за радио „Ехото на Москва”. Ивайло Калфин заяви в ефир, че приемането на новия

закон за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност няма да прекрати злоупотребите с досиетата. Той обаче изрази надежда, че все пак новият закон ще ограничи политическите сензации около разкриването на тайните на бившата Държавна сигурност.