Прокурорът по делото Строс-Кан: Прекратяването на делото беше правилно решение
Прокурорът по делото Строс-Кан: Прекратяването на делото беше правилно решение / снимки: Reuters, архив

Прекратяване на делото срещу Доминик Строс-Кан беше правилно решение както в юридически, така и в етичен план, заяви Сайръс Ванс, окръжният прокурор на Манхатън, който беше и прокурорът по делото, цитиран от Франс прес.

"Да търсим справедливост за жертвите на сексуални посегателства и да защитаваме имигрантите е сред нашите най-големи приоритети, но нашата работа е и да вземем
справедливото решение, а не да осъждаме хората на всяка цена", заяви прокурорът в отговор на обвиненията на адвоката на обвинителката на Доминик Строс-Кан, че "Ванс е изоставил една невинна жена и й е отказал правото на справедливост".

По настояване на Ванс съдията по делото срещу Строс-Кан сне вчера обвиненията срещу бившия директор на МВФ заради ненадеждността на обвинителката, за която се твърди, че е лъгала по време на разпитите, а преди това и при получаване на убежище в САЩ.

"Ако ние прокурорите не сме убедени, че едно престъпление е било извършено, базирайки се на елементите, с които разполагаме, ние не можем да искаме от съдебно жури да издаде осъдителна присъда", каза Сайръс Ванс.

Същевременно един от адвокатите на Строс-Кан - Бенджамин Брафман, заяви в интервю за Ройтерс, че обвинителката на клиента му е правила секс по взаимно съгласие с бившия директор на МВФ, предава БТА. Брафман допълни, че само при вида на обвинителката Нафисату Диало човек може да отхвърли твърденията й, че тя е жертва на посегателство.

Прокурорът по делото СтросКан Прекратяването на делото беше правилно решение
netinfo

"Ако между тях се беше стигнало до бой, тя вероятно щеше да спечели схватката, защото не е някоя крехка жена", каза Брафман, като припомни, че Диало е висока 1,80 метра, а Строс-Кан - 1,70 метра. Брафман добави, че по тялото на Диало не са открити каквито и да е било травми, което подлага на съмнение твърденията й. Адвокатът спомена, че може да заведе гражданско дело срещу обвинителката на клиента му, предаде АП. В интервю за агенцията Брафман припомни, че заради твърденията на Диало клиентът му е понесъл огромни щети.

Адвокатът на Диало - Кенет Томпсън, веднага реагира на интервюто на Брафман, казвайки, че не му прави чест да говори такива неприятни неща по адрес на Диало.

Главната фенимистка организация в САЩ - Националната организация на жените изрази разочарование от прекратяването на делото срещу Строс-Кан, предаде Франс прес. Организацията нарича това сериозна съдебна грешка, подчертаваща противоречията и недостатъците на едно общество, което толерира сексуалното насилие и обвинява и хули жертвите му. Организацията приветства куража на Нафисату Диало, "дръзнала да разкаже историята си въпреки опитите да й запушат устата".

Прокурорът по делото СтросКан Прекратяването на делото беше правилно решение
netinfo