Прокурорът на Международния наказателен съд, британецът Карим Хан, определи днес Украйна като „местопрестъпление“ по време на посещение в Буча, близо до Киев, предаде Франс прес.

Украйна е местопрестъпление. Тук сме, защото имаме основателна причина да смятаме, че се извършват престъпления, които са от компетенцията на Съда. Трябва да пробием мъглата на войната, за да стигнем до истината, заяви Хан пред журналисти при посещението си в града, където според украинските власти стотици цивилни са били открити мъртви след руската окупация на селището.

Снимките на военните престъпления в Украйна може да не са достатъчни пред съда


Хан уточни, че екип от криминолози на МНС се готви да работи „за да можем да отделим истината от измислицата“.
 

Масов гроб в Буча, Украйна
БТА



Трябва да сме отворени и да вярваме на доказателствата. Законът трябва да бъде мобилизиран и пуснат в действие в защита на цивилните, каза Хан.

Журналисти от АФП, които успяха да влязат в Буча на 2 април, видяха трупове на 20 мъже в цивилни дрехи, разпръснати в район от няколкостотин метра на една от градските улици. Един лежеше до колелото си, други бяха с пазарски чанти. Трети лежеше на една страна с вързани зад гърба ръце. Поне двама от мъртвите бяха с големи рани на главата.

От няколко дни те присъстват на ексхумацията на тела от масови гробове в Буча и други населени места в околностите на Киев, които в продължение на няколко седмици бяха окупирани от руски войници.
 

Масов гроб в Буча, Украйна
БТА



Клането в Буча предизвика ужасяващо осъждане в цял свят и накара съюзниците на Киев да наложат нови санкции на Русия.

Москва отрича всякаква отговорност за тези смъртни случаи и определя обвиненията за цивилни, убити от руски войници, като „фалшиви“.
БТА