/ iStock/Getty Images
Университетски преподавател в Харвард бе признат за виновен в САЩ заради укриване на връзки с Китай, предаде Асошиейтед прес.
 
Шейсет и две годишният Чарлз Лийбър, бивш ръководител на катедрата по химия и биологически науки, пледира невинен по обвинения, че е укрил това, че е свързан с китайска програма, предназначена да набира за Китай хора с познания в чуждите технологии и интелектуалната собственост. Лийбър, който бе арестуван през януари, съзнателно е укрил връзките си с програмата. Той е укрил и че е получавал приходи по нея, в това число 50 000 долара на месец от Уханския технологичен университет, както и до 158 000 под формата ежедневни разходи и над 1,5 милиона долара под формата на грантове. В замяна Лийбър се съгласил да публикува статии, да организира международни конференции и да кандидатства за патенти от името на този китайски университет.
 

През същото време Лийбър е получавал и милиони долари за изследвания от американските Национални институти по здравеопазване, пред които той укрил връзките си с Китай.
БТА