Проди временно поема министерство на правосъдието
Проди временно поема министерство на правосъдието / снимкa: БГНЕС

Италианският премиер Романо Проди се готви да поеме временно функциите на министър на правосъдието след оставката на досегашния министър Клементе Мастела, информира БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Ден по-рано Мастела подаде оставка след появилите се съобщения, че срещу съпругата му, която оглавява Областния съвет на област Кампания, са били повдигнати обвинения в корупция и тя е поставена под домашен арест.

Отначало Проди отхвърли оставката и поиска Мастела да преразгледа решението си, но в разговор с премиера досегашният министър потвърдил позицията си, така че Проди решил временно да изпълнява функциите на правосъден министър, каза негов помощник, пожелал да остане анонимен.

Мастела потвърди оставката си и обяви, че партията му, чиято подкрепа е от ключово значение за правителството на Проди, напуска мнозинството и ще му оказва съдействие в конкретни случаи, посочва Франс прес. В остри нападки към магистратурата Мастела заяви, че сегашната криза не е правителствена, а криза в системата, тъй като ако група магистрати реши да свали кабинета, може да го направи.

Съпругата на Мастела Сандра Лонардо е поставена под домашен арест по разследване за корупция в системата на здравеопазването и други държавни служби в Кампания, съобщиха местни прокурори. Тя е обвинена в участие в незаконна структура, която е дълбоко свързана с политическия, административния и съдебния сектор, се казва в изявление на водещия прокурор Мариано Мафеи.

Обект на разследването са над 20 души, включително местни представители на партията на Мастела. Според някои съобщения самият Мастела също бил обект на следствие, но партията му и прокурорите отказват до момента да потвърдят информацията.

Двамата със съпругата му отричат да са извършили нещо нередно.

Подкрепата на партията на Мастела "Пополари - съюз на демократите за Европа", представена от трима сенатори, е необходима на Проди в горната камара на парламента, където мнозинството не премиера се крепи на косъм, допълва АФП.