Международният наказателен съд в Хага
Международният наказателен съд в Хага / iStock/Getty Images
Това стана с решение на Международния наказателен съд в Хага
Бившият командир на печално известната в Уганда Божия армия за съпротива /БАС/ Доминик Онгвен бе признат за виновен в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, предаде ДПА.

Съдът постанови днес, че вината му за 61 престъпления, включително убийства, осакатявания, изнасилвания и използване на деца като войници, е напълно доказана.

Това е първата присъда срещу лидер на милицията БАС след повече от 20 години терор в Уганда и съседни страни. Онгвен, който сам е бил войник още от дете, беше един от заместниците на прословутия избягал лидер на БАС Джоузеф Кони. Сега на възраст около 45 години той е заплашен от доживотен затвор. Присъдата ще бъде определена на по-късна дата.

Фактът, че той е не само извършител, но и жертва на БАС, тъй като е бил отвлечен, когато вероятно е бил на девет години и обучен за боец на БАС може да се приеме за смекчаващо вината обстоятелство при постановяване на присъдата.

Съдиите обаче не намериха днес подобни смекчаващи вината обстоятелства за престъпления, извършени основно при атаки срещу бежански лагери между 2002 и 2004 г.
"Доминик Онгвен е изцяло отговорен за всички престъпления", заяви председателят на съда, германецът Бертрам Шмит.

Онгвен се предаде в началото на 2015 г. и бе изправен на съд през декември 2016 г. за престъпления, извършени докато е бил командир на БАС в Северна Уганда. Оттогава той отхвърля всички обвинения.
 
БТА