Примирието между Израел и Хамас е на ръба на провала
Примирието между Израел и Хамас е на ръба на провала / снимка: БГНЕС

Изглежда, че примирието в Ивицата Газа, сключено между Хамас и Израел с посредничеството на Египет, е на ръба на провала, след като Израел затвори всички гранични пунктове в отговор на палестинска ракетна атака, пише излизащият в Лондон арабски вестник "Ал Кудс ал араби".

Споразумението бе крехко още в началото. Съмненията в неговата трайност изрази Израел и по-точно премиерът Ехуд Олмерт, а това означава, че израелските намерения не са били искрени, смята изданието. Според вестника не е случайно, че израелски сили нахлуха в Наблус /на Западния бряг/ и убиха двама палестинци, един от които лидер на Ислямски джихад, в момент, когато Олмерт е бил в Кайро, за да благодари на египетския президент Хосни Мубарак за усилията му за постигане на примирие. Едната от целите на израелските военни в тази операция беше да отговорят на ракетното нападение, а другата - да изпратят ясно послание до Египет, че посредничеството му се ограничава само до примирие в Ивицата Газа и не обхваща Западния бряг, коментира арабският вестник.

Ако примирието пропадне, политическото ръководство на палестинското движение Хамас ще бъде поставено в голямо затруднение, тъй като именно то постигна това споразумение и прие израелските условия. Хамас може също да навлезе в големи противоречия с други палестински фракции, особено с Ислямски джихад, който е отговорен за нарушаването на примирието.

Вестникът цитира един от видните лидери на Хамас и преговарящ за примирието - Халил ал Хая, който отправя ясни критики към Ислямски джихад. По думите му отговорът на израелското нахлуване в Наблус е бил прибързан. Ислямски джихад трябвало да се консултира с Хамас, преди да предприеме действия, и да отправи отмъстителната си атака от Западния бряг, а не от Ивицата Газа.

Ясно е, че затварянето на граничните пунктове ще продължи няколко дни, а може би и седмици, но важното е как Хамас ще отвърне, има ли сила да продължи да спазва примирието и преди всичко, какво ще направи, ако Ислямски джихад извърши друга ракетна атака. Според изданието Хамас няма никакво идеологическо влияние върху Ислямски джихад и може да му попречи да извърши следваща атака само по два начина - да преговаря, за да го убеди да спазва примирието - най-вероятната опция, или да прибегне до сила. Вторият вариант обаче само ще изтощи двете фракции и няма да даде никаква гаранция, че Израел ще продължи да спазва всички точки от примирието. Освен това, смята изданието, споразумението, ако въобще продължи, може да предизвика гражданска война между палестинците, защото Израел ще спре операциите в Газа, но ще ги пренесе и ще ги засили на Западния бряг.