Президентът на Абхазия остава в руска база заради опасения за сигурността си
Президентът на Абхазия остава в руска база заради опасения за сигурността си / снимка: БГНЕС, архив

Реална заплаха има за безопасността на президента на Абхазия Александър Анкваб и поради тази причина той ще остане във военна база на Руската федерация в Гудаута, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира премиера на Абхазия Леонид Лакербай.

„На някои им се ще да се случи нещо лошо с президента, но това ще бъде катастрофа за цяла Абхазия, а не за един конкретен човек, защото президентът де факто символизира президентската власт”, посочи премиерът.

Той каза, че са се появили информации, че две групи се готвят да извършат покушение срещу президента, когато той се връща от руската база в столицата Сухуми. Ето защо президентът се е отказал от намерението си да се върне и остава в базата. Премиерът на Абхазия съобщи още, че президентът ще се срещне със свои симпатизанти на митинг на площад Свобода в Сухуми на 2 юни.

По-рано днес абхазки опозиционни лидери казаха, че вече държат властта в отцепническата грузинска област Абхазия въпреки отказа на президента Александър Анкваб да се оттегли, предаде Ройтерс.

Опозицията създаде Преходен национален съвет (ПНС), след като протестиращи нахлуха в сградата на президентската администрация в абхазката столица Сухуми във вторник. Анкваб избяга от сградата и оттогава не се е връщал, допъллва БТА.

Опозиционният лидер Раул Хаджимба заяви, че в момента ПНС държи властта в Абхазия. Думите му дойдоха ден след като парламентът на Абхазия прие обръщение към президента на непризнатата от международната общност черноморска държава Александър Анкваб да прекрати предсрочно своите пълномощия, припомня ИТАР-ТАСС. Със същото постановление депутатите гласуваха и недоверие на премиера на републиката Леонид Лакербай.