Премиерът на Киргизстан е бил отровен, потвърдиха лекари
Премиерът на Киргизстан е бил отровен, потвърдиха лекари / netinfo

Специалисти от Военномедицинската болница в Анкара потвърдиха диагнозата на киргизстанските лекарите за отравяне на премиера на Киргизстан Алмаз Атамбаев с отрова с неизвестен произход. Това съобщи самият Атамбаев пред журналисти.

В Турция ми взеха различни проби, включително и от косата и ми поставиха същата диагноза както и в Киргизстан, каза Атамбаев. По-рано на заседание на парламента той заяви, че са се опитали да го отровят на 11 май в работния му кабинет.

Киргизстанските лекари предположиха, че в организма на премиера е попаднал токсин с неизвестен произход. Атамбаев съобщи, че процесът на лабораторни изследвания за определяне типа на отровата може да отнеме доста дълго време.

Премиерът заяви, че след лечение в чужбина се чувства добре. Готов съм за работа. Главното е, че оцелях и се надявам в бъдеще нашите политици все пак да се откажат от такива методи за разчистване на сметките, каза той. Атамбаев посочи още, че лекарите от турската военна болница са му “изнесли някои лекции на вълнуващата ме тема” и сега контролът на качеството на неговата храна и напитки ще бъде засилен.

С разследването на наказателното дело за отравянето на киргизстанския премиер се занимава Държавният комитет за национална сигурност на страната.