Предсрочните избори единствен изход от кризата в Украйна
Предсрочните избори единствен изход от кризата в Украйна / netinfo

Украинският президент Виктор Юшченко увери украинския премиер Виктор Янукович, че единственият изход за излизане от настоящата политическа криза в страната са предсрочните парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Юшченко за пореден път имаше среща с Янукович, след като в началото на миналата седмица издаде указ за разпускане на парламента, който премиерът оспорва в Конституционния съд.

На срещата си с Янукович Юшченко каза, че няма да се откаже от решението си за разпускане на парламента и припомни, че компромис може да се постигне само, ако се произведат предсрочни избори.

Миналата седмица Юшченко аргументира решението си разпускането на парламента с това, че иска да попречи на проруската управляваща коалиция на Янукович да узурпира властта. Решението му предизвика най-сериозната политическа криза в Украйна от Оранжевата революция през 2004 г., когато сред масови протести на привърженици на Юшченко украинският Конституционен съд го обяви за президент на страната.

Този път по улиците на Киев излязоха привърженици на премиера Янукович. Те издигнаха палатков лагер в централен киевски парк. Днес 40 хиляди души вече се събраха на централния киевски площад "Независимост", за да протестират срещу неконституционното решение на Юшченко да разпусне парламента. Протестиращите казаха, че няма да мръднат оттам, докато Конституционният съд не се произнесе относно указа на президента.

Очаква се съдът да започне работа по случая в сряда.