Пожар в Анталия остави десетки без дом, един загина
Пожар в Анталия остави десетки без дом, един загина / cнимкa: БГНЕС

Селянин изгоря и десетки хора са без покрив в крайбрежната провинция Анталия – една от главните туристически дестинации в Турция, където днес бушува голям горски пожар. Това съобщи турският министър на околната среда Вейсел Ероглу. Спасителите открили трупа на мъж в развалините на изгоряла къща, предаде Анадолската агенция. Възможно е това да е един от двамата селяни, които от вчера се водят за изчезнали.

Пожарът избухна в петък, подклаждан от силните ветрове, достигащи скорост от 70 км/час. Пламъците повредиха линиите за високо напрежение и унищожиха около 60 къщи в село Каратас. Общо 1300 пожарникари и спасители, подпомагани от хеликоптери и самолети, се борят със стихията, която вече изпепели 4000 хектара гори в района от окръг Серик до крайбрежния град Манавгат, където има много ваканционни селища. Пострадалите селяни се оплакват от мудността на спасителите и заявяват, че са били изоставени сами на себе си, докато пламъците поглъщали къщите, хамбарите и посевите им.

За кратко под заплаха бе важен археологически обект, древният гръцки амфитеатър Аспендос, но след като вятърът промени посоката си, той вече е вън от опасност. Провинция Анталия, където се намират повечето от известните археологически забележителности на Турция, посреща годишно средно по седем милиона туристи.