Потреблението на руски природен газ на територията на Европейския съюз (ЕС) на дневна база е под 9%, докато в Европа като цяло е под 15 на сто. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов по време на тридневния форум „Зелена седмица 2023” за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

По думите на Малинов природният газ в ЕС идва от Каспийския регион, по газопровод от Норвегия, както и втечнен природен газ от САЩ, Северна Африка, Близкия изток и други страни, предаде NOVA.

Украйна иска по-строги санкции на енергийния сектор и скъпоценните метали на Русия

Ситуацията с цените на природния газ вече се нормализира, добави Малинов. В момента синьото гориво се продава на конкурентни цени. Според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз” при очакваното подписване на дългосрочни договори за нови залежи на газ може да се постигнат цени, два пъти по-ниски от тези в момента. 

„Природният газ не е мръсна суровина”, изтъкна още Малинов. Той посочи, че действително има въглероден отпечатък при използването на газа като енергиен източник. В момента обаче доста университети работят и вече има приложими технологии за улавянето на въглеродните емисии, така че природният газ може да се превърне от синя в зелена суровина в дългосрочен план. Според Малинов именно в зеления преход природният газ ще има съществена роля и ще бъде едно от преходните горива.