/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в Турция ще бъде създаден газов хъб, през който ще се доставя газ на Европа, за което се е договорил с руския лидер Владимир Путин, съобщиха световните агенции и турски медии.

"Европа отчаяно търси източници на природен газ, но Турция, слава Богу, няма такъв проблем", похвали се Ердоган в изказване днес пред парламентарната група на своята управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде турската частна телевизия НТВ.

"На последната ни среща с Путин бяхме на едно мнение. А той обяви: "Европа може да се снабдява с природен газ от Турция", каза турският президент.

Руският лидер Владимир Путин предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки по време на разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Астана, Казахстан, миналата седмица. Ердоган заяви по-късно, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни власти незабавно да започнат технически проучвания по руското предложение.

В изказването си пред депутатите от своята партия Ердоган засегна и други актуални въпроси, включително критикуван медиен закон, който бе приет от депутатите и обнародван. Опозицията поиска вчера от Конституционния съд да спре действието на ключов негов член, опасявайки се, че ще доведе до цензура.

По думите на Ердоган приетият от парламента закон е бил от "историческа значимост", а подобно законодателство има и на много други места в света.

"Този закон беше спешна необходимост", каза Ердоган и подчерта, че целта на правителството е била да гарантира сигурността на страната и гражданите както физически, така и в социалните медии.

Турският президент обърна също внимание на проектобюджета за следващата година, като подчерта, че най-голямото перо на разходите ще е насочено към сферата на образованието.
БТА