Последни усилия на Ципи Ливни да състави коалиция
Последни усилия на Ципи Ливни да състави коалиция / снимкa: БГНЕС

Израелският министър на външните работи и водач на управляващата партия Кадима Ципи Ливни полага последни усилия да събере управляващо мнозинство преди изтичането на крайния срок, който постави на партньорите си.

В неделя Ливни ще се срещне с президента на страната Шимон Перес, за да му съобщи за сформирането на правителство. В случай, че това не се случи тя трябва да препоръча организирането на предсрочни избори в началото на 2009 г., предава АФП, цитирана от БГНЕС.

По-късно през деня Ципи Ливни ще събере най-близките си сътрудници за последни консултации. Според коментарите на израелското обществено и на военното радио оттеглянето на ултраортодоксалната партия Шас (12 депутати) от досегашното мнозинство е тежък удар за Ливни, която бе министър на външните работи в правителството на премиера Ехуд Олмерт. Водачът на Шас Ели Ишай, който е министър на търговията и индустрията, обясни отказа на партията си да участва в кабинета с несъгласието на Ципи Ливни да увеличи семейните надбавки и да се ангажира, че няма да води преговори с палестинците за анексирания от Израел Източен Ерусалим.

Последната надежда на Ципи Ливни е да състави управляващо мнозинство около Кадима (29 депутати от общо 120) с участието на Партията на труда (19 депутати), Партията на пенсионерите (7), които участват в досегашната коалиция - партията Мерец (5 дерутати), една лява опозиционна партия и ултраортодоксалните от Обединената листа на Тората (6 депутати).