Португалия обмисля предупредителна система за изчезнали деца в ЕС
Португалия обмисля предупредителна система за изчезнали деца в ЕС / netinfo
Португалия ще предприеме следващата седмица стъпки за създаване на предупредителна система за деца в неизвесност, която да включва всички страни членки на Европейския съюз. Инициативата е подета пет месеца след изчезването на четиригодишната Мадлин Маккан от Великобритания в португалския курорт Прая да Луш, предаде Ройтерс.

Португалия, в момента председател на ЕС, ще призове европейските министри на правосъдието и на вътрешните работи, които ще се срещнат в понеделник в Лисабон, да разширят новата френска предупредителна система за всичките 27 страни членки.

Френският проект включва национална медийна кампания и съобщения по спирки и пътища.

Европа без граници, когато едно дете изчезне във Франция, то може вече да не е там, а да е в Германия или друга страна членка на ЕС. Предупреждение ще може да се направи също във Финландия, Испания, Португалия", каза представител на португалското председателство на ЕС.

Ако в Лисабон министрите подкрепят идеята, експертите ще могат да започнат да изграждат европейската предупредителна система, но не е ясно кога тя ще заработи.

Португалия ще поиска от министрите да обмислят също създаване в рамките на ЕС на електронен списък с изчезнали деца и дали достъп до този списък да имат само полицейски и съдебни власти, или той да е открит за всички.

Британското момиченце Мадлин Маккан изчезна на 3 май от хотелска стая по време на семейна почивка. Случаят доведе до международно издирване и предизвика силно медийно внимание.

Запитан дали случаят с Мадлин Маккан е подтикнал Португалия към плана за европейска предупредителна система, европейският представител отговори: "Не бива да се прави връзка със случая "Маккан", случаи на изчезнали деца има в цяла Европа."