Помагаме на Афганистан да бори наркотиците
Помагаме на Афганистан да бори наркотиците / netinfo

Възможностите за отглеждане на алтернативни култури и съдействието, което България може да окаже в тази област, бяха разгледани на среща в Афганистан между зам.-министъра на външните работи Феим Чаушев и Хабибулах Кадери, министър по въпросите на наркотиците. Това съобщиха от МВнР.

На срещата беше подчертано, че борбата с наркотиците изисква координирани и целенасочени действия на всички засегнати държави.

Чаушев е на посещение в Афганистан от 29 юли до 1 август. Посещението е във връзка с ротацията на българския военен контингент и поемането на командването на Международното летище в Кабул. В щаб-квартирата на ИСАФ заместник-министър Чаушев се срещна със старшия граждански представител на НАТО в Афганистан, министър Хикмет Четин. На разговора беше обсъдено участието на българския военен контингент в състава на Многонационалните сили за сигурност и бъдещите ангажименти на НАТО по укрепване на мирния процес в страната.

Министър Четин даде висока оценка на дейността на българската част до момента и подчерта професионализма на командващия Кабулската многонационална бригада, генерал Нейко Ненов. Зам.-министър Чаушев се срещна с първия заместник-министър на външните работи на Афганистан Залмай Азиз и с председателя на Долната камара на парламента Мохамад Юнус Кануни. На срещата със Залмай Азиз, двамата заместник-министри обмениха мнения по обстановката в Афганистан и в региона и активизирането на сътрудничеството между двете ведомства. Феим Чаушев и Мохамед Кануни направиха преглед на двустранните отношения и възможностите за възобновяване на парламентарните контакти. На всички срещи беше изказана признателност и благодарност към България за участието и помощта й в процеса на възстановяване на Афганистан.

Днес заместник-министър Чаушев ще участва в церемонията по приемането на командването на Кабулското летище. По-късно в Кемп Уеърхауз ще се състои и церемонията по ротацията на българския военен контингент.