Доналд Туск и Ингрида Шимоните
Доналд Туск и Ингрида Шимоните / БТА
Полша възнамерява да поиска от ЕС да наложи санкции върху селскостопански продукти от Русия и Беларус. Това заяви днес полският премиер Доналд Туск при посещение в литовската столица Вилнюс, предаде Ройтерс. 

Подобно на голяма част от Европа през последните седмици Полша е обхваната от протести на земеделски производители, демонстриращи срещу екологичната политика на ЕС и нелоялната според тях конкуренция от страна на украински стоки. 
   
Миналата седмица Туск заяви, че пазарните смущения се дължат и на селскостопански продукти от Русия и Беларус и не изключи възможността за въвеждане на ограничения. 

"Бих искал да ви информирам, че днес ще се обърна към председателя на Парламента с предложение за резолюция, с която се призовава Европейската комисия да наложи санкции върху хранителните продукти от Русия и Беларус", заяви Туск по време на съвместна конференция с министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните.

По думите му съвместните действия биха били  по-ефективни от мерки, въведени от отделни държави. Шимоните заяви, че Вилнюс ще подкрепи
инициативата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Савова/БТА