Полярните региони се затоплят по-бързо от очакваното
Полярните региони се затоплят по-бързо от очакваното / снимкa: sxc.hu

Арктика и Антарктика се затоплят по-бързо от очакваното и повишават нивото на световния океан, което от своя страна увеличава вероятността от сериозни климатични промени. Това разкриха учени в доклад, който бе представен днес в Женева. Изследването на двата полюса на планетата бе извършено през последните две години в рамките на подкрепяната от ООН програма, наречена Международна полярна година. Над 63 страни и близо 10 000 учени участваха в проекта на стойност 1,5 милиарда долара, който започна през март 2007 г. и приключва идния месец.

 

"Снегът и ледът на двата полюса намаляват и това влияе както върху човешката прехрана, местната флора и фауна на Арктика, така и върху глобалните атмосферни течения и нивото на световния океан," се казва в резюме на доклада.

 

Ледовете както в Гренландия, така и в Антарктика губят от масата си и водят до повишаване на морското равнище. Освен това скоростта на топене на леда в Гренландия нараства, предупредиха експертите. Според тях топенето се ускорява най-вече в западната част на Антарктика, която се простира чак до южния край на Латинска Америка и за която се е смятало, че не се променя.

       

"Можем да очакваме твърде сериозни промени в климата в Чили и Аржентина в резултат на това," каза един от ръководителите на програмата на пресконференцията в Женева, на която бяха оповестени резултатите от изследването. Проучването разкрива също, че в арктическите вечни ледове има по-големи от очакваните депа от въглерод, които могат да бъдат освободени в атмосферата при по-нататъшно затопляне под формата на парникови газове.