Положителен вот на референдума в Турция
Положителен вот на референдума в Турция / снимка: Reuters

Близо 60% от турските избиратели са подкрепили на днешния референдум предлаганите промени в Конституцията, които ще засилят властта на ислямско-консервативното правителство и ще ограничат влиянието на армията и на светските среди.

Това показват първите прогнозни резултати, огласени от турските ТВ канали. Според 24-часовия информационен канал НТВ 59% са подкрепили промените срещу 41% гласували с „Не". Прогнозата на телевизия Си Ен Ен Тюрк е за 57% положителен вот, пише БГНЕС.

Референдумът е важен тест за премиера Реджеп Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието подкрепя реформите.

Светските среди я подозират, че тихомълком се опитва да разшири влиянието на исляма в обществения и политическия живот. Приветствана от Европейския съюз като стъпка в правилната посока, предложената реформа ограничава прерогативите на военното правосъдие и променя в полза на властта структурата на две съдебни инстанции - бастиони на светското начало и яростни противници на правителството: Конституционния съд и Върховния съвет на магистратурата, който се занимава с назначаването на прокурори и съдии. Светската опозиция твърди, че реформата застрашава независимостта на правосъдието и поставя под въпрос разделението на властите.

Според нея евентуален положителен вот в неделя ще доведе приближени на Партията на справедливостта и развитието по горните нива на съдебните инстанции, което ще даде възможност по-добре да се контролира съдебната власт преди парламентарните избори през 2011 г. Под контрола на парламента преминава разпускането на политически партии. През 2008 г. управляващата партия за малко не бе разпусната заради антисветска дейност.