Половината от подкрепилите Оланд са гласували срещу Саркози
Половината от подкрепилите Оланд са гласували срещу Саркози / снимка: Reuters
Половината от подкрепилите Оланд са гласували срещу Саркози
53103
Половината от подкрепилите Оланд са гласували срещу Саркози
  • Половината от подкрепилите Оланд са гласували срещу Саркози

Над половината от французите, гласували за новия президент - социалиста ФрансоаОланд , всъщност са декларирали, че отхвърлят политиката на досегашния държавен глава Никола Саркози. Това коментира в интервю за Дарик Стефан Манов - българин, който живее повече от 15 години във Франция и който беше председател на секционна избирателна комисия на вота в неделя.

Според Манов въпреки появилите се още снощи призиви за разследване на Саркози във връзка с финансирането на кампанията му и действията му по време на мандата, не може да се очаква политически реванш и правосъдието ще се произнесе по тези обвинения.

Резултатите при преброяване на практически всички избирателни секции показват 51,67 процента за Франсоа Оланд, каза Манов и допълни, че победата му е сигурна, като се очаква вотът на французите от чужбина. Голямата неизвестна е как са се резпределили гласовете за крайната десница на Марин Льо Пен от първия тур. Според социолозите 51 на сто от тези гласове са отишли за Саркози, а 14 на сто за Оланд. Социалистът печели подкрепа във всички възрастови групи с изключение на хората над 60 години, като във групата на хората между 25 и 34 години той получава 62 на сто одобрение. „Интересно е да се посочи, че той печели във всички големи френски градове над 100 000 души, включително в Париж, което е премиера за кандидат-президент социалист", каза Манов. Над половината от подкрепилите Оланд отхвърлят най-напред политиката на Саркози, каза българинът. Той посочи, че скандали от кампанията на Саркози преди пет години тлеят във Франция вече четири-пет месеца. „Не мисля, че в утвърдена демокрация като Франция можем да говорим за политически реванш или разчистване на сметки. Това е работа на правосъдието и Франсоа Оланд в дните преди втория тур ясно посочи: правосъдието ще прецени имало ли е незаконно финансиране на кампанията на Саркози", каза още Стефан Манов.

Невалидните бюлетини на втория тур са 5,8 на сто и според Манов този дял е традиционен. Българинът, който е председател на избирателна комисия, каза, че бройки гласовете вчера, е попаднал за интересни колажи от списания и други послания. Той обясни, че невалидните бюлетини не се дължат на неграмотност от страна на избирателите, а е начин на хората да изразят отношение към кандидатите на втория тур.