Полицията в Женева издирва клетка на Ислямска държава в района
Полицията в Женева издирва клетка на Ислямска държава в района / БГНЕС

Швейцарските федерални власти повишиха тази седмица равнището на тревога за сигурността в Женева в резултат на получена от чуждестранни власти информация за предполагаема клетка на "Ислямска държава" (ИД) в района, съобщи президентката на Конфедерацията Симонета Сомаруга, цитирана от Ройтерс.

"Швейцарското правителство получи сведения от чуждестранни власти за потенциална клетка на ИД в района на Женева. Федералните власти проучиха тази информация и я споделиха с местната полиция, каза на пресконференция Сомаруга.

Тя добави, че засега няма признаци да е била планирана конкретна атака.

Женева повиши нивото на тревога, полицията издирва терористи

Властите в Женева повишиха нивото на заплаха, а швейцарската полиция продължава да издирва няколко заподозрени за тероризъм в града и района около него, предаде по-рано ДПА.

Ситуацията обаче не може да се сравни с тази в Брюксел след атентатите в Париж на 13 ноември, заявиха органите на реда в Женева.

Женевските власти засилиха мерките за сигурност при европейската централа на ООН, синагогите, летището и железопътните гари.

Швейцарската прокуратура започна в сряда наказателно производство срещу неизвестни лица по подозрение в подпомагане на терористични организации като Ал Кайда и "Ислямска държава".

Американското посолство в Берн призова гражданите на САЩ да проявяват "повишена бдителност и да вземат подходящи мерки за засилване на личната сигурност".

По информация на местни медии няколко заподозрени са влезли в Швейцария от Франция с кола с белгийски номер. Твърди се, че един от заподозрените е познат на Салах Абдеслам, за когото се предполага, че е участвал в парижките нападения.

Източник: БТА