Междувременно противниците на реформата организираха поредна стачка в Париж и отново се стигна до сблъсъци със силите на реда
Парижката полиция забрани митингите срещу пенсионната реформа на площад "Конкорд", най-големия в града, и на "Шанз Елизе" след инциденти по време на две вечерни демонстрации, предаде Франс прес.

БТА

Тези места се намират близо до сградата на парламента и до президентския Елисейски дворец. "Поради сериозни рискове за нарушения на обществения ред и сигурност се забраняват всякакви публични събирания на площад "Конкорд" и в околностите му, както и в района на булевард "Шанз Елизе", посочи пред АФП полицейската префектура.

Нови протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Лицата, които направят опит да се съберат там, ще бъдат системно отстранявани от силите на реда и може да им бъдат съставени протоколи, предупредиха органите на реда.

БТА

БТА

Противопоставянето срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон, предвиждаща вдигане на възрастта за пенсия от 62 на 64 години, взе по-радикален обрат с усилията на млади активисти, откакто правителството реши в четвъртък силово да прокара този текст. Същият ден и на 17 март хиляди хора се събраха на площад "Конкорд". Снощи демонстрантите запалиха огън. 

БТА

С падането на нощта напрежението нарасна и полицията тръгна срещу тълпата. Стотици хора посрещнаха полицаите, хвърляйки бутилки и фойерверки, те отвърнаха със сълзотворен газ в опит да опразнят площада.

Според полицията са били задържани 61 души. Предния ден задържаните бяха 258, а участниците в протеста - 10 000, допълва АФП. Междувременно противниците на пенсионната реформа организираха пореден протест в Париж и на други места в страната, предадоха световните агенции.

БТА

В Париж около 4000 души се събраха на площад "Италия", след като властите забраниха протестите на площад "Конкорд", който е до моста, водещ към Националното събрание - долната камара на парламента, а също и протестите в района на френското президентство.

БТА

Протести имаше и в Тулон, Монпелие, Нант, Марсилия, Компиен, Брест и други. В Париж се стигна отново до сблъсъци на силите на реда с протестиращите, след като демонстрантите започнаха да палят контейнери за смет.

БТА

Протестиращите скандираха и "Макрон, подай си оставката!" и "Макрон ще те разгромим, ние ние ще победим". По-рано през деня студенти и активисти от протестното движение "Постоянна революция" нахлуха в търговския център "Форум на халите" в Париж и започнаха да скандират за всеобща стачка.

БТА

Нова всеобща мобилизация срещу пенсионната реформа ще има на 23 март. По улиците на Париж продължава да се трупат камари с отпадъци, след като служителите по чистота се присъединиха към протестните действия. Вече има около 10 000 несъбрани отпадъци.

БТА

Продължават и стачните действия във френските рафинерии. Най-голямата рафинерия в страната, намираща се в Нормандия и експлоатирана от "Тотал енерджи", е започнала да спира изцяло работа.

Други две рафинерии също могат да започнат процес по спиране на работа в понеделник. Транспортният отрасъл в страната също е засегнат от стачните действия. 

Андрей Шарков, Габриела Големанова, БТА