Франция се готви за пореден ден на демонстрации срещу непопулярните планове за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон на фона на продължаващи стачки, засегнали рафинерии, обществения транспорт и събирането на отпадъци, съобщи Ройтерс.

Коалиция на френските профсъюзи, които демонстрираха рядко срещано единство след началото на протестното движение в края на януари, се надява да продължи да оказва натиск върху правителството да оттегли реформата, чиято основна цел е да увеличи пенсионната възраст на 64 години.

По данни на министерството на вътрешните работи се очаква до 1 милион души да участват в над 200 шествия в цялата страна, докато Сенатът (горната камара на френския парламент бел. ред.) продължава да разглежда предложението. До утре вечер се очаква евентуалното гласуване на текста от страна на сенаторите.

Демонстрациите започнаха в 10 ч. местно време по улиците на редица големи градове страната, в това число Тулуза и Ница. Началото на шествието в Париж беше насрочено за 14 ч. местно време.

Във вторник по улиците във Франция излязоха 1,28 милиона души, което според правителството е било е най-високата активност от началото протестите. Профсъюзите обаче изчислиха, че в демонстрациите в този ден са се включили 3,5 милиона души.

Социологически проучвания показват, че мнозинството от гласоподавателите се противопоставят на реформата на Макрон, а малко над 50 процента от запитаните одобряват стачните действия.

Говорител на "Тотал Енерджис" (Total Energies) заяви пред Ройтерс, че стачките продължават във френските рафинерии и складове на петролния гигант, а френските държавни железници Ес Ен Се Еф (SNCF) заявиха, че националните и регионалните услуги ще останат силно нарушени през уикенда.

В Париж боклукът продължава да се трупа по улиците, а според местните медии жителите споменават все по-често за поява на плъхове.
Симеон Томов/БТА