Младите хора, включително тези, които още не работят, излизат на протест
Доминираният от десницата Сенат прие снощи члена от проекта за пенсионна реформа, съгласно който възрастта за пенсиониране във Франция се увеличава от 62 на 64 години, предаде Франс прес.

Мярката бе одобрена с 201 срещу 115 гласа.

Реформата ще изисква 43 години трудов или осигурителен стаж за получаване на пълна пенсия. Според френското правителство населението на Франция застарява и продължителността на живота се удължава.

Проучванията на общественото мнение от седмици показват, че мнозинството от избирателите отхвърлят реформата. Законопроектът предизвика серия от масови протести в цялата страна.

Младите хора във Франция, включително такива, които още не работят, излизат днес на протест срещу плановете на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране, предаде Асошиейтед прес.

Студентите и учениците планират да блокират достъпа до някои университети и гимназии, а протест е организиран в Париж като част от националните стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа, която парламентът обсъжда.

За поколение, което досега се тревожеше от инфлацията, неясните перспективи за работа и климатичните промени, законопроектът за пенсионната реформа поражда нови въпроси за ползата младите хора да полагат усилия.

"Не искам цял живот да работя и накрая да съм изцедена", заяви 15-годишно момиче, участващо в блокирането на входа към гимназията си заедно със свои съученици на протест миналия месец. "За нас е важно да покажем, че на младите ни пука за бъдещето ни", каза още тя.

Двадесет и три годишен студент, участвал в предишни протести, поставя под въпрос идеята, че упоритият труд прави човек щастлив. "Трябва да работим по-малко и да имаме повече свободно време", казва той. Младежът и други протестиращи споделят безпокойството на по-възрастните протестиращи, че Франция върви към система, при която вместо да работят, за да живеят, хората ще трябва да живеят, за да работят.

Сред младите демонстранти има много привърженици на крайнолявата партия "Непокорна Франция", но и на други партии с различни виждания. Според тях основно човешко право е да може да се живее от държавна пенсия и възприемат реформа като отстъпление от трудно извоюваните социални придобивки.
Любомир Мартинов/БТА