Полицията в Нова Зеландия потвърди „множество жертви“ при стрелба в джамии

За две нападения в джамии в Нова Зеландия потвърди местната полиция. Първоначално стрелба е възникнала в джамия в центъра на града, а по-късно бе съобщено, че има и втора стрелба в покрайнините на града, предава Газета.ру.
 
Новозеландската полиция потвърди, че има "множество жертви" след стрелба в град Крайстчърч.

Gulliver/Getty Images

Полицията действа в отговор на много сериозен и трагичен инцидент, включващ активен стрелец в централната част на Крайстчърч, посочи представител на силите на реда. Един човек е задържан, но според властите може да има и други извършители. Това е развиваща се ситуация и работим да потвърдим фактите. Можем обаче да потвърдим, че има множество жертви, каза представителят на полицията.

Gulliver/Getty Images

По информация на силите на реда жертвите са били на две места. Загиналите в стрелбата са най-малко 27, посочва сайтът "Отаго дейли таймс", цитиран от ТАСС. В болниците на града са закарани поне 30 души, допълва изданието.

БГНЕС

Четирима души са арестувани след стрелбата в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Свидетели посочват, че мъж в камуфлажно облекло, носещ автоматична пушка, открил безразборна стрелба в джамията "Ал Нур".

БГНЕС

Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия", допълва АП. Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя.
По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн.

Gulliver/Getty Images

Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, когато стрелбата започнала, но всичките му членове са в безопасност, разказа треньор. Полицията призова гражданите да избягват джамиите в страната.
БТА