/ iStock
Полицията в Сан Франциско се е оказала изправена пред безпрецедентен проблем, когато неин служител спрял автомобил, движещ се без включени фарове през нощта и той се оказал автономен, предаде АФП.

Видео от инцидента, заснето от минувач, се споделя толкова много в социалните мрежи, че компанията "Круз", която притежава автомобила, обясни случилото се в Туитър.

 
"Автономният ни автомобил дава предимство на полицейския, след това спира на най-близкото възможно място, когато му е даден знак "стоп", обяснява говорител на компанията в коментар към видеото, споделено от журналист.

"Служител на реда се свърза с "Круз" и акт не е съставен", добавя компанията.

На видеото наистина се вижда как полицай се доближава до прозореца на колата откъм водача, докато минувачи се смеят, а някой възкликва: "Вътре няма никой! Ама че работа!". След това автономният автомобил потегля отново, за да спре малко по-далече след светофара.

"Полицаите се свързаха с операторите на автомобила без шофьор. Екипът по поддръжката пое контрола му", уточнява говорител на полицията.

От "Круз" потвърдиха фактите и обясниха, че фаровете не са били включени заради човешка грешка. Компанията "Круз" е учредена през 2013 г. Тя разработва софтуер за автономни автомобили. По-големия дял от нея притежава автомобилостроителят "Дженеръл мотърс". Компанията е оценена на над 30 милиарда долара, благодарение на инвестиции от "Майкрософт", "Хонда", "Уолмарт". От началото на февруари тя предлага на частни лица безплатен превоз в автономни автомобили по улиците на Сан Франциско - нов етап в работата й.

Жителите на града редовно виждат роботакситата "Уаймо", филиал на "Гугъл". В тях има шофьор, но той не докосва нито волана, нито педалите.
БТА