Темида дело съд
Темида дело съд / ThinkStock/Getty Images
Полицаят, който във вторник вечерта застреля младеж при проверка на документи в западния френски град Нант, е обвинен в непредумишлено убийство и поставен под съдебен контрол, съобщи адвокатът му, цитиран от Франс прес.

Полицаят "е с повдигнато обвинение в нанасяне на телесна повреда, довела до непредумишлен смъртен изход" заяви адвокатът Лоран-Франк Лиенар. По-рано полицаят призна, че е стрелял по непредпазливост, а не при самозащита.

След смъртта на 22-годишния Абубакар Фофана избухнаха безредици в някои проблемни квартали на Нант. Разрушени бяха редица сгради и търговски обекти и са опожарени десетки коли.

Безрадици във френския град Нант след като полицай уби младеж/БГНЕС

Безредици във Франция, след като полицай застреля младеж (ВИДЕО)

Нови инциденти избухнаха в Нант за четвърта поредна нощ. Седем коли са били опожарени, от палеж е засегната сградата на фирма за отдаване на социални жилища под наем, а полицаи са били замеряни с коктейли "Молотов". Полицията е отвърнала със сълзотворни гранати.

Вчера трима мъже на възраст между 20 и 31 години бяха осъдени на 4 месеца затвор условно за прояви на насилие срещу силите на реда.

Според прокурора на Нант инцидентът, довел до смъртта на Фофана, е преминал в три етапа. Първо полицейската проверка, продължила 10-15 минути, когато Фофана дава фалшива самоличност, а полицаите му казват да паркира колата си и да ги последва в полицейското управление.

Вторият етап настъпва, когато Фофана се опитва да избяга на заден ход, при което минава в опасна близост до полицай, до когото е имало две деца. Полицаят се е хвърлил встрани и е дръпнал със себе си момиченце, което е можело да бъде блъснато от колата. Тогава Фофана се блъска в паркирала кола. Накрая, след този сблъсък шофьорът отново се опитва да избяга на заден ход. Тогава полицаят стреля по Фофана.

Полицаят съобщи, че "всъщност се пресегнал и се опитал да хване волана, за да спре колата. Тогава, при последвалото по думите му сборичкване, бил неволно произведен изстрел и шофьорът бил смъртоносно прострелян", заяви прокурорът на Нант. Фофана бил прострелян във врата и починал по-късно в болница.

Безрадици във френския град Нант след като полицай уби младеж/БГНЕС

Срещу Абубакар Фофана има издадена заповед за задържане за кражби като член на организирана престъпна групировка, укриване на крадени вещи и принадлежност към престъпна организация. "Трябва да престанат безредиците, които разтърсват града от три дни, за да бъдат уважени оправданите очаквания на семейството на Фофана да се установят точните обстоятелства около смъртта му", заяви прокурорът на Нант.

Вътрешният министър Жерар Колон увери, че правителството ще направи всичко за успокояване на обстановката.
БТА