Похитителят в Кипър иска освобождаване на затворници и среща с бившата си жена
Похитителят в Кипър иска освобождаване на затворници и среща с бившата си жена / БГНЕС

Похитителят на пътнически самолет на египетската авиокомпания „Иджиптеър", принуден да кацне в Кипър, беше арестуван, а седемте души, които бяха държани като заложници на борда, бяха освободени.

Първоначално египетска телевизия предаде, че той е египетският гражданин Ибрахим Самаха, но съпругата му каза по телефона за друг египетски канал, че той е бил един от освободените заложници и няма връзка с отвличането.

След това кипърското външно министерство идентифицира похитителя като Сеиф Ад Дин Мустафа, който според кипърски медии отправил лични и политически искания. Похитителят поискал освобождаването от затвора на жени от политическата опозиция в Египет и поискал да му бъде дадено убежище в Европа, според държавната телевизия.

Той също така поискал да разговаря с бившата си съпруга, която е кипърка. Полицията издирва жената, за да я доведе на летището.

Самолетът на египетската авиокомпания "Иджиптеър" (EgyptAir) с около 60 пътници на борда бе отвлечен и кацна принудително на летището в кипърския пристанищен град Ларнака малко след 8.30 ч. тази сутрин.

Ройтерс предаде, позовавайки се на "Иджиптеър", че е било договорено освобождаването на всички пътници на борда с изключение на четирима чужденци и екипажа. Според агенцията сред пътниците на египетския самолет е имало осем британци и десет американци.

Източник: БТА