Похитителят на етиопския самолет се оказа вторият пилот
Похитителят на етиопския самолет се оказа вторият пилот / БГНЕС

Отвлечен самолет кацна на международното летище на Женева рано тази сутрин, съобщи говорител на летището за Ройтерс. По-късно етиопските авиолинии потвърдиха, че похитеният самолет е техен.

Часове след принудителното кацане стана ясно, че въздушният пират е вторият пилот, съобщи на пресконференция представител на женевската полиция, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите на Оливие Грожан той се възползвал от това, че първият пилот отишъл до тоалетната, след което се заключил в пилотската кабина, поискал да презареди с гориво и приземил самолета, а след това се спуснал по въже на пистата и се предал на полицията.

Като причина за постъпката си той назовал желанието да получи политическо убежище в Швейцария, понеже чувствал, че животът му е застрашен в родината му, пише БТА. Похитителят, роден през 1983 година, има етиопско гражданство. Според швейцарското законодателство той може да бъде осъден на 20 години затвор за отвличане на заложник.

Общо на борда имало 202 души. Никой не е пострадал. Според полицията в нито един момент животът на пътниците не е бил застрашен, понеже похитителят не е имал оръжие. В момента той е задържан от полицията за разпит.

Похитителят на етиопския самолет се оказа вторият пилот
netinfo

Самолетът, който беше похитен, е пътувал за италианската столица Рим, припомня АП. Той е излетял от етиопската столица Адис Абеба в 5 ч. по Гринуич.

Похищението на самолета е започнало над Италия. Затова два италиански изтребителя са били вдигнати във въздуха, за да придружават машината, поясни Робер Дейон, изпълнителен директор на летището в Женева.

Пътниците в самолета така и не разбрали за отвличането, допълва агенцията.

Заради инцидента летището в Женева беше затворено за други полети, но два часа, след като самолетът кацна там, а похитителят беше отведен, то поднови работа.