Похитителите на Джонстън продали Гилад Шалит на Хамас?
Похитителите на Джонстън продали Гилад Шалит на Хамас? / Снимка: БГНЕС
Палестинската групировка "Армия на исляма", която държа близо четири месеца за заложник кореспондента на Би Би Си в Газа Алън Джонстън, твърди, че е продала на военното крило на Хамас израелския ефрейтор Гилад Шалит. Това съобщава швейцарският вестник "Тан", като се позовава на интервю на говорител на "Армията на исляма", излъчено по Канал 10 на израелската телевизия.

Абу Мутфана обяснява, че групировката му е решила да се раздели с Шалит, отвлечен на 25 юни 2006 г., тъй като за момента "се занимава с нещо друго". Той отказва да даде подробности, но признава, че ислямисткото движение, поставило миналия месец под свой контрол Ивицата Газа, е предложило на "Армията на исляма" оръжия и пари.

Според източници, близки до израелското разузнаване, групировката е получила от Хамас 6 милиона долара и значително количество оръжия. Те твърдят, че "Армията на исляма" държала Шалит в южната част на ивицата Газа, в бункер, намиращ се на 15 метра под земята и до който се достигало по тесен тунел, на чийто вход били заложени експлозиви.

"Тан" коментира, че е възможно откупуването на Шалит от Хамас да улесни освобождаването му, тъй като ислямисткото движение винаги е поставяло ясни условия, докато исканията, отправяни от "Армията на исляма", често са се променяли според развитието на обстановката.