Погребаха Тоше Проески
Погребаха Тоше Проески / netinfo

Със сълзи и ръкопляскания Македония се прости с Тоше Проески. Певецът, музикант, композитор и хуманист Тоше Проески, който загина вчера на 26-годишна възраст, беше погребан в Крушево.

Проески беше погребан с най-високи държавни и църковни почести на гробището в родния му град, пред десетки хиляди граждани. Преди обяд беше отслужено опело в църквата Пресвета Богородица в Крушево, след което тленните останки на Тоше Проески бяха изложени пред паметник в града, където церемонията за отдаване на последна почит продължи повече от три часа. Пред него се поклониха неговите съграждани, негови колеги от страната и от съседни страни, посланици, представители на политически партии и цялото държавно ръководство.

Вчера правителството обяви Тоше Проески за заслужил гражданин на Македония. Днес в цялата страна е обявен ден на траур, а в родния му град Крушево е обявен тридневен траур.

26-годишният Тоше Проески загина вчера рано сутринта при автомобилна катастрофа в Хърватия. Тленните му останки бяха транспортирани снощи в Македония с военен хеликоптер.