Погребаха Борис Елцин
Погребаха Борис Елцин / netinfo

Борис Елцин беше погребан на Новодевическото гробище с военни почести след официалната траурна церемония в московския катедрален храм "Христос Спасител".

Заупокойната литургия в храма, където бе изложено за поклонение тялото на първия руски президент Борис Елцин, починал в понеделник, се водеше от архиепископ Арсений.

Преди богослужението бе прочетено обръщение на руския патриарх Алексий Втори, в което се посочва, че в съдбата на Елцин "се е отразила цялата драматична история на 20-и век". За първи път от сто години ние се прощаваме в държавен лидер в храма", отбелязва патриарх Алексий Втори в обръщението, прочетено от митрополит Ювеналий, най-възрастния член на Светия синод.

Денят на прощаване с първия президент на Русия беше пълен със символични съвпадения, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Преди няколко месеца Болшой театър насрочи за 25 април премиерата на новата постановка на операта на Мусоргски "Борис Годунов". Театърът избра втората редакция на операта, която завършва със смъртта на главния герой. Погребението на Борис Елцин, когото някога наричаха "цар Борис", съвпадна с премиерата и й придаде двоен трагизъм, по думите на генералния директор на Болшой театър Анатолий Иксанов.

Съдбата на бившия президент и на храма, в който се състоя неговото опело, са тясно сплетени. Елцин бе един от инициаторите за възстановяването на най-големия православен храм, разрушен в средата на 30-те години на миналия век от болшевиките. Храмът "Христос Спасител" беше открит за вярващи след възстановяването му на 31 декември 1999 година, в деня, когато Елцин подаде оставка от президентския пост.

Друго съвпадение според ИТАР-ТАСС е свързано с Новодевическото гробище, открито от съветските власти за широк достъп точно преди 20 години, след петнайсетгодишна забрана. Едва ли, вземайки това решение, тогавашният първи секретар на московския градски комитет на партията Борис Елцин е мислил, че ще спи вечния си сън в една от неговите алеи, отбелязва агенцията.