Подземният свят у нас под контрола на 47 престъпни групи?
Подземният свят у нас под контрола на 47 престъпни групи? / netinfo

Четиридесет и седем организирани престъпни групи контролират подземния свят в България, заяви в Лондон заместник-директорът на българската Дирекция за борба с организираната престъпност Антоний Странджев.

Основната им дейност става трафикът на наркотици и контрабанда, в това число и на цигари. Все повече се търси синтетичната дрога, пазарът на кокаина остава стабилен, тъй като това е дрога за по-заможните.

Трафикът на синтетичните наркотици, с който се занимават българските групи, остава насочен към Близкия изток.

Според Странджев се наблюдава тенденция, според която в тези групи има малко хора, управлявани от неизвестни за обществото лидери. Тези ръководители опитват да завладеят териториите на големи босове, които вече не са на пазара. Причините големите да се оттеглят основно са две: или са убити, или се опитват да извадят парите си на светло, като се занимават с легален бизнес. Тези хора не искат имената им, както и тези на близките им, да се свързват с подземния свят.

Конкуренция на пазара има и тя става все по-силна. Наблюдава се и основно преразпределение на пазара за наркотици и контрабанда, отчете Странджев, цитиран от БТА.

Организираната престъпност в България не се управлява само от едно място, най-малкото поради георграфското положение, смята той. Българи участват в състава на международни престъпни групи, чиято дейност е трафик на дрога от Южна Америка и САЩ за Европа. Нашенците обаче са само организатори и логистици.

Съпоставена с други страни от Европейския съюз, организираната престъпност в България е под средното ниво. За обществото обаче остава от значение борбата с конвенционалната престъпност, защото тя пряко го засяга. Организираната престъпност засяга икономиката и държавата като цяло, заяви Странджев.