Подновиха процеса срещу Тарик Азиз
Подновиха процеса срещу Тарик Азиз / снимкa: БГНЕС

Процесът срещу Тарик Азиз, който в продължение на двадесет години бе емисарят на Саддам Хюсейн в чужбина, бе подновен в отсъствието на адвокатите му, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Заедно с Тарик Азиз на подсъдимата скамейка са още седем обвиняеми, сред които Хасан ал Маджид, - Али Химика, който получи смъртна присъда за геноцид срещу кюрдите през 1980 г.

Тарик Азиз влезе в залата на Върховния наказателен съд на Ирак, който заседава в т.нар. зелена зона на Багдад, свръхохраняван периметър, където се намират посолството на САЩ и редица правителствени учреждения. Срещу Тарик Азиз, единственият християнин в тесния кръг от приближени на диктатора, са предявени обвинения за избиването на 42 търговци, обвинени в спекула с хранителни стоки през 1992 г., когато Ирак бе подложен на санкциите на ООН.

Главният адвокат на обвиняемия Бади Изат Ареф, който живее в Йордания, отказа да дойде поради опасения за сигурността си. Други адвокати като известния френски защитник Жак Вержес не можаха да получат иракска виза, за да присъстват на процеса. Той започна на 29 април, но след едночасови дебати бе отложен за 20 май.