/ iStock/Getty Images
Две деца, които са получили Zolgensma - генна терапия, произведена от швейцарския производител на лекарства Novartis за лечение на спинална мускулна атрофия, са починали от чернодробна недостатъчност, съобщи компанията.

Здравните органи в Русия и Казахстан, където са настъпили смъртните случаи, са уведомени, както и тези във всички страни, в които се използва лечението, се казва в изявление на Новартис, изпратено по електронна поща.

Децата са починали пет до шест седмици след вливането на Zolgensma и един до десет дни след получаването на стероид, целящ намаляване на страничните ефекти, заявиха от компанията.

"Макар че острата чернодробна недостатъчност е известно нежелано събитие, това са първите случаи на остра чернодробна недостатъчност с фатален изход", заяви Новартис и добави, че ще актуализира етикетирането на лекарството, за да уточни, че е съобщено за чернодробна недостатъчност с фатален изход.

Спиналната мускулна атрофия засяга около 1 на 10 000 раждания и в 90 % от случаите води до смърт или необходимост от постоянна вентилация до двегодишна възраст.
БГНЕС