Починал е президентът на Замбия
Починал е президентът на Замбия / снимка: БГНЕС

До три месеца в Замбия ще има избори, след като тази нощ в Лондон почина президентът на страната Майкъл Сата, предаде Ройтерс, като цитира замбийския министър на отбраната Едгар Лунгу. Засега не се предвиждат промени в правителството на Замбия, а временно изпълняващ президент ще бъде досегашният вицепрезидент, който е бял и е от британски произход, Гай Скот, допълва Франс прес.

Майкъл Сата почина на 77 години от заболяване, което не се уточнява, но което го държеше дълго време извън политическата сцена и подхранваше яростна битка за наследяването му. Сата беше известен с прякора Кралят Кобра заради прямия си език. Той спечели след четвърти опит президентския пост на изборите през 2011 година, припомня Франс прес.

През годините Сата, който е от скромен произход, беше синдикалист, железничар, полицай, преди да се отдаде на политиката и да направи дълга кариера.

Заклет пушач, Сата оцеля при инфаркт през 2008 година. Като президент той беше известен с това, че е близък на президента на Зимбабве Робърт Мугабе, обект на западни критики и санкции. Сата освен това всяваше безпокойство у инвеститорите, като обещаваше и приемането на закон, според който 25 процента от капиталите на чуждите инвеститори трябва да минат в ръцете на замбийците-кореняци.

Сата беше яростен популист и критикуваше Китай, която присъства в Замбия в минната промишленост. Този католик, баща на 8 деца, обаче стана доста сдържан спрямо Пекин, откакто дойде на власт преди 3 години.

Сата обеща да преобрази Замбия за 90 дни, да намали данъците и да увеличи приходите на хората. Той беше известен като защитник на бедните. Сата обикаляше улиците на Лусака и на други градове на Замбия със скутер, качен върху ремарке, теглено от камион. Той беше нарекъл причудливото превозно средство Ноев ковчег и на него канеше сънародниците си да се качат и да избягат по този начин от бедността и недоразвитата икономика.

В официалната си биография Сата казваше, че никога не пие бутилирана вода и няма да го направи, докато всичките му сънародници не получат достъп до чиста вода.

Сата оставя една страна в процес на икономически подем заради добива на мед, но с обществени финанси в лошо състояние. Над 60 процента от жителите на Замбия живеят под прага на бедността.

Източник: БТА