Люис Гилбърт
Люис Гилбърт / Guliver/Getty Images
Британският режисьор Луис Гилбърт, известен като създател на три екранни класики за Джеймс Бонд, почина на 97-годишна възраст.

"С голяма тъга научаваме за кончината на нашия скъп приятел Луис Гилбърт. Той беше истински джентълмен. Приносът му към британската филмова индустрия е огромен", се посочва в изявлението, направено от продуцентите на филмите за Бонд Барбара Броколи и Майкъл Уилсън.

Кой е най-добрият Джеймс Бонд през годините?

Според фен сайта "От Швеция с любов" Луис Гилбърт е починал на 23 февруари в Монако. По данни на Британския филмов институт Гилбърт е режисирал 33 игрални филма в периода между 1947 и 2002 г., което го нарежда сред най-продуктивните кинодейци на Великобритания.

Въпреки това режисьорът е най-известен с работата си над три продукции за приключенията на Джеймс Бонд, окачествени като класики в дългогодишната поредица - "Човек живее само два пъти" (1967) с Шон Конъри в образа на агент 007 и "Шпионинът, който ме обичаше" (1977) и "Муунрейкър" (1979) с Роджър Мур.

Кой ще е следващият Джеймс Бонд? Даниел Калуя влиза в играта
 
Гилбърт е режисирал и филма "Алфи" (1966), с който изгрява звездата на известния британски актьор Майкъл Кейн.

Продукцията получава пет номинации за Оскар, в това число и за най-добър филм. Луис Гилбърт е роден през 1920 г. в семейството на водевилни актьори. Като дете се изявява на актьорското поприще. През Втората световна война служи в Кралските военновъздушни сили. Зад камера дебютира като режисьор на документални филми.
Първата си игрална продукция "Малката балерина" режисира през 1947 г. Последният му филм е комедията "Преди да си отидеш" (2002) с Джули Уолтърс. Гилбърт е режисирал Уолтърс и Майкъл Кейн и във филма "Да образоваш Рита" (1983), донесъл им актьорски номинации за Оскар. През 2001 г. Луис Гилбърт е удостоен с най-високото отличие на Британския филмов институт - почетно членство. Режисьорът е носител и на две награди БАФТА.

През 1997 г. е удостоен от кралица Елизабет Втора с Орден на Британската империя.
БТА