Националният парк Вирунга в източната част на ДР Конго оповести кончината на една от горилите си, превърнала се в атракция благодарение на своята история и характер, предаде Франс прес.

"С дълбоко прискърбие националният парк Вирунга съобщава за смъртта на планинската горила Ндакаси, която пребивава в центъра за горили Сенквекве повече от десетилетие", се посочва в направеното изявление.

"Вечерта на 26 септември, след продължително боледуване, състоянието ѝ се влоши бързо и Ндакаси пое последния си дъх в ръцете на своя пазач и дългогодишен приятел Андре Баума. Животът на Ндакаси е добре документиран. Нейният приветлив характер е представен в много предавания и филми. Тя също така стана интернет сензация през 2019 г., когато нейното селфи обиколи социалните мрежи в Деня на Земята", се казва още в съобщението.
 
Планинската горила е родена през април 2007 г. Ндакаси осиротява едва на два месеца, след като майка ѝ е убита от милиционери. Уязвимото сираче не успява да се завърне към естествената си среда и става обитател на специализирания център в парка Вирунга, където заедно с друга горила, Ндезе, се радва на специални грижи в продължение на 11 години.
 
Разположен на границите на ДР Конго с Руанда и Уганда, Националният парк Вирунга покрива около 7800 квадратни километра от провинция Северно Киву, чиято столица е Гома.

Открит през 1925 г., той е най-старият природен резерват в Африка и е обител на редките планински горили, които се срещат и в съседните Руанда и Уганда.



Общата популация на планински горили в региона, обхващащ трите държави, наброява 1063 екземпляра. Данните са от последното пълно преброяване, осъществено между 2016 и 2018 г. Според данни от 2021 г., броят на животните от този вид в парка Вирунга е 350.
БТА